2009. február 10., kedd

Otthonosan egy másik kontinensen is

A blog történetének eddigi legexotikusabb helyéről származnak a következő képek, O. vasárnap jött haza Zanzibár szigetéről és ezzel a három gyöngyszemmel lepett meg.

Azt gondoltam, hogy sok helyen alkalmazták a paneles technológiát, de hogy egy ilyen kicsi és messzi szigetre, ahol az átlag ruhadarab az ágyékkötő, és a helyi szekuriti maszáj harcosokból áll, szóval, hogy ide minek... Hely van bőven, a házépítéshez szükséges munkaerő szintén, az emberek kis kunyhókban is remekül elvannak, minek kellettek ide blokkok?


Akár egy eldugott román kisváros utcája






O. szerint áram valószínűleg van a blokkokban, víz, fürdőszoba és egyéb civilizációs kellék nem biztos (mondjuk eddig nem sok különbség van egyes román blokkok és ezek között), de ami tuti: itt a gazdagok, a vagyonosok, a "valakik" laknak. Szóval státusszibmólum itt lakni, nem akárki engedheti meg magának.

A harmadik kép kapcsán azon gondolkodom, hogy vajon csak nekem tűnik úgy, hogy nincs üveg az ablakkeretekben, csak egy hálószerű fémrács? Illetve a légkondiszerű cuccok egy-két ablakban tényleg azok lennének?

8 megjegyzés:

BB írta...

miről van szó?

Névtelen írta...

Hogyhogy miről van szó? :)

Névtelen írta...

Azért ezen jót röhögtem:

"1896. augusztus 7-én robbant ki a rövid angol-zanzibári háború Hamad bin Thuwaini szultán utódlása körül, és az angolok jelöltje, Hamoud bin Mohammed trónra kerülésével végződött. Ez volt a történelem legrövidebb háborúja: Zanzibár 38 perc alatt megadta magát."

Mellesleg ha a sziget területe fél Vas megyének felel meg, és ezen több mint egymillió ember osztozik, akkor azért nincs olyan sok hely. Nyilván ezért még nem lett volna muszáj blokkokat építeni, valószínű, hogy ez is csak amolyan posztkolonialista hagyomány. Kimaradt néhány panel valamelyik nagy angol lakótelepből, ezek a szegények meg megkapták. Másrészt viszont meglepően civilizált városképet mutatnak a képtalálatok, úgyhogy nincs még minden veszve... :)

Ja, egész jó kis blog ez, örülök hogy ráleltem!

Névtelen írta...

háromszor olvastam el, amíg tudatosítottam magamban, hogy ezek nem egy román kisváros blokkjai. :)

Névtelen írta...

Én is arra tippelek, hogy megmaradt valami ki anyag, aztán odaadták nekik, hogy kicsit civilizáljanak a lakáskörülményeken (igazi gyarmatosító gondolat)

O. azt mondja, hogy ezek a panelek adják a nagyvárosi hangulatot.

A helyiek egyébként rendkívül nyugodtak, olyan "lasa-ma, ca te las" hangulat (hogy lehet ezt magyarra fordítani?)uralkodik O. elmondása szerint.

Rákérdeztem az ablak problémára és tényleg nincs, a fém háló pedig a bogarak és a rágcsálók miatt van.

dada: ugye, ha azt mondtam volna, hogy a harmadik kép mondjuk Petrozsényből vagy Lugosról van (azért ezek, mert ott láttam hasonlót),akkor senkinek sem jutott volna eszébe megkérdőjelezni? :)

BB írta...

bocsi, mellément az előző megjegyzésem. Nem mellesleg: ha kell, akkor átvehetitek cakundpakk a Gloriett, a József Attila, Füredi utcai meg Wekerle lakótelepes képeimet, mert a ti király tematikus blogotokba tartozik (a flash diavetítővel együtt). Csak ha kell, persze :D

Névtelen írta...

naná, hogy kell :) csak nem akartam szó nélkül átvenni, de már minden kockát láttam.
meg... nem tudom, hogyan vegyem át a diavetítővel
megírod nekem a blokkokpanelek (kukac) yahoo (pont) com emailre? :)

BB írta...

a sourceban megtalálod, de megnézem, pill, írok ímájlt