2009. február 18., szerda

Ingatlanadó-mentesség akár tíz éven át

Nagyvárad polgármestere, Ilie Bolojan olyan határozatot készül a megyei tanács elé terjeszteni, melynek értelmében azok a tulajdonosi társulásokba tömörült magánszemélyek, akik vállalják, hogy részt vesznek a hőszigetelési programban, mentesülnek az ingatlanadó befizetése alól. A mentesség száz százalékos lenne és tíz évre szólna.

Tanase Miculescu, az önkormányzat keretén belül működő helyi Pénzügyi Igazgatóság vezetője elmondta, hogy a rehabilitációs munkák megkezdéséhez a tulajdonosok legalább kétharmadának egyetértése szükséges.
Az adómentesség a használatba vételi engedély kiadása és a munkálatok befejezésekor kiállított átadás-átvételi jegyzőkönyv aláírása után lépne érvénybe.
A javaslat értelmében a tulajdonosi társulások ügyvezetőjének, ügyintézőjének a rehabilitációs munkálatok befejezése után kell majd benyújtani egy iratcsomagot, melynek tartalmaznia kell a tulajdonosok listája mellett az adómentességhez szükséges dokumentumokat.
A lehetőséggel azok az adófizető tulajdonosok, magánszemélyek élhetnek, akiknek a kérvény benyújtásának pillanatában nincsen sem köztartozásuk, sem érvényben lévő pénzbírságuk.
Ha azonban az így adómentességet nyerő ingatlant eladja a tulajdonosa, akkor automatikusan hatályát veszti a mentesség.

Lehet, hogy így adókból kevesebb pénz folyik majd be a város kasszájába, de a polgármesteri hivatal megtakarításokra is szert tehet, hiszen a blokkok hőszigetelésének korszerűsítésével a városi önkormányzat kisebb összeget költ majd a hőenergia szubvenciójára.

Forrás: Romania Libera

UPDATE: most olvasom, hogy pénteken lesz a határozattervezet közvitája a Polgármesteri Hivatalban, igaz ugyan, hogy elsősorban a közös képviselőket várják, de hátha nem rugnak ki engem sem :)

Nincsenek megjegyzések: