2009. augusztus 30., vasárnap

Mit kezd(j)ünk a balkonnal?

Biztosan minden blokklakóban felmerül egyszer a kérdés, hogy mit kezdjen a balkonnal? Építse be, vagy meszelje ki és legyen nyitott terasz? Mindkettőnek megvannak az előnyei és a hátrányai. Nagyban függ a dolog attól, hogy hová néz az erkély, hanyadik emeleten van, mekkora, mit csináltak a szomszédok és egyáltalán mire van inkább igény.
Annak idején mi is beüvegeztük a balkonunkat, abban az időben, amikor ez még bőven illegálisnak számított, amikor még kevesen csinálták. A technika akkoriban leginkább a vékony-vas-keretben-üveglapok volt, aztán ezt a keretet le kellett festeni és rendben is voltunk. Plusz fokokat jelentett ez a lépés télen, nyáron pedig valamennyire védett a melegtől, ha jól besötétítettünk és fellocsoltunk mindent. Mostanra kicsit megkopott a dolog, vagy egy újabb festés kellene, vagy úgy ahogy van ki kellene cserélni a ma már jóval szebb és praktikusabb termopanra. Csakhogy. A lakás a hetedik emeleten van, a fölöttünk lakó erkélye teljesen nyitott, értsd úgy, hogy nincs tete sem, így a remek szigetelésnek köszönhetően a mi plafonunk fekete a penésztől. Ha ezt megfejeljük még egy légmentes beüvegezéssel, biztos a tüdőbaj. Szóval, most azt várjuk, hogy mikor rendezi a szomszéd az állapotokat és épít valami tetőt. Ő meg gondolom azt várja, hogy mikor kapcsolódik be a tömbház a hőszigetelési programba, hogy egy füst alatt ezt is megoldják neki. Ezzel meg ez a baj.

Nem egyedi eset a miénk, és az elmúlt években szép variációkat találtam a balkonok beüvegezésére. Van, aki a szoba terét növeli vele, kiütve a falat a szoba és a terasz között. Van, aki termopant tesz, van, aki fával (vagy annak kinéző műanyaggal) oldja meg a dolgot. Van, aki egyszerűen lepedőt szerel fel nyáron a meleg ellen, van, aki nyitva hagyja és rendbe teszi, így szép kiülője lesz. Van, aki növényekkel zsúfolja tele, köré pedig futót tesz, így nyárára természetesen záródik be a terasz, gyönyörű növényfüggönnyel. Van, aki eleve rolót tesz, fehéret vagy sötét.

Kevés olyan terasz van, amivel semmit sem kezd a tulajdonos, mert végső esetben lomtárnak még mindig megfelel.

A lenti példák Vásárhelyről valók, mint ahogyan a dia képei is.

A mi balkonunk is körülbelül így néz ki, bár nálunk legalább piros a függöny és muskátlik (a falusi romantika jegyében) díszítik a párkányt:

Eddig nekem ez tetszik a legjobban, ha már be kell építeni. Családi házaknál megszokott látvány ez, fa keret és szalagfüggöny, valószínűsítem, hogy mögötte szoba van, és megszűnt a terasz, mint olyan:

Ez édes, valamit tenni kell a meleg ellen, és a régi lepedők (?) pont jók erre. Nagyon, nagyon ronda, bár nem ez az egyetlen általam látott ilyen megoldás. Leginkább Horvátországban láttam hasonlót, ahol csíkos, a napernyű és a redőny közt elhelyezkedő megoldásokkal találkoztam:


Nekem ez a legszimpatikusabb, bár nem tudom, hogy az alattuk lakók mit szólnak, illetve ez hogyan tud ellenállni egy jókora viharnak:


Valami ilyesmit kellene tegyen a fölöttünk lakó is, szigetelni, szigetelni:


Földszinten vagy magasföldszinten nem nagyon van más megoldás, mint a beépítés vagy a rács. De azért ezt nézni minden nap, szerintem egy kicsit ijesztő:




Nincsenek megjegyzések: