2015. augusztus 3., hétfő

Isten lakótelepen (is) lakik

 Megszületnek a lakótelepi templomok
A lakótelepek születésének korában a vallásos élet gyakorlása, a templomba járás nem tartozott a legkívánatosabb tevékenységek közé, ugyanakkor a lakótelepekre költözők jelentős hányada falusi környezetből érkezett, ahol a hitélet, a vallásosság meghatározó része volt a mindennapoknak. Az iskolák, óvodák, üzletek mellé így bekerültek a templomok is a lakótelepekre, igaz, nem olyan őrült számban, mint ahogyan építésük az utóbbi húsz évben folyt. 


Romániában az államvallás az ortodox vallás volt, lakosainak 87%-a most is ortodox, így nyilván nekik van a legtöbb templomuk.'89 előtt nem mindig bíbelődtek az építéssel, egyszerűen elvették egy másik, kevésbé dotált egyház templomát, például a görögkeletiekét. '89 után aztán beindult az építés a lakótelepeken is, ami nem mindenkinek okoz örömet, még akkor sem, ha ezeket a templomokat valóban használják, megtöltik vasárnaponként.

Egy ismerős nemrég adta el a blokklakását, még éppen időben, mellé ugyanis templomot építenek, és pusztán ez a tény 5000 euróval csökkentheti a vételárat Váradon, de gondolom máshol is.


Új sorozatot indítok a blogon, melyben a váradi lakótelepek templomait fogom bemutatni, amennyire lehet, egyrészt képekkel, és ahol találok valamiféle adatot, történelmet, ott szóval is. Nem fogok foglalkozni a nagy templomokkal, mint a Holdas templom vagy a Bazilika, csupán azokkal, melyeket lakótelepre vagy azok szélére építettek. A válogatás önkényes, teljesen a kedvem határozza meg, és az adott létesítményhez kapcsolódó emlékek.


Hova tovább?
Az elmúlt 20 évben 4000 ortodox templom épült fel. 


"(2013-an) két tucat civil szervezet nyílt levélben kérte a Parlamenttől a költségvetési törvény vitája kapcsán, hogy állítsa le az egyházak állami finanszírozását, és fordítsa az így megtakarított pénzt az oktatásra, kutatásra, egészségügyre. <> – fogalmaz a tiltakozó levél.

Nincsenek megjegyzések: