2008. április 5., szombat

Urban legends

Ez a blokk a Tudor Vladimirescu utcában áll és több városi legenda fűződik hozzá. Végig követhettem az építési folyamatot: amikor még csak építőtelep volt körülötte és nem voltak még lakói, akkor az a hír járta, hogy a tetején uszoda lesz, amit csak és kizárólag a ház lakói használhatnak majd. Naná, hogy a suliból hazafelé mindannyian azon ábrándoztunk, milyen jó lenne ott lakni, mert a kilencvenes évek közepén még igencsak újdonságnak számított, hogy egy tömbházlakásban uszodát építenek.

Azóta elkészült a ház, de mind a mai napig nem derült ki számomra, hogy van-e uszoda a tetején. A földszinten bank van, így egy idő után azt kezdték rebesgetni, hogy az intézmény alkalmazottai költöznek majd oda, de erről sem tudok közelebbit.

Valahogy mindig gyanús volt, hogy vannak lakások, melyekben mintha nem laknának: nincs függöny, este nincs fény, koszosak az ablakok (ez utóbbit mondjuk nem tudom, hogy állapítottuk meg például egy ötödik emeleti lakás esetén, de tényként kezeltük, hogy ott nem lakik senki). Jó kis táptalajt adott ez a felismerés a következő legendának: a ház tulajdonképpen lakhatatlan, életveszélyes, mert folyamatosan süllyed, így már nem irigyeltük, hanem sajnáltuk a benne lakókat.

Azóta sem világos, hogy akkor van ennek a blokknak valami baja, van-e úszómedencéje, kik is laknak benne, csak azt tudom, hogy nagyon szép.

Nincsenek megjegyzések: