2014. november 23., vasárnap

Váradi lakótelepek története

Több olyan kezdeményezéssel is találkoztam ez elmúlt években, melyek a lakótelepekre, azok történetére fókuszálnak, egyesek képeken, mások szövegeken keresztül próbálják feltárni, mi hozta őket létre, kik éltek/élnek itt, milyen volt és most milyen a rétegzettségük. 

Az én doktori dolgozatom témája is hasonló, és bár csak a kutatási terv összeállításáig jutottam el (amivel azért felvettek az ELTÉ-re), magával a dolgozattal nem haladtam, azért nem hagytam fel a téma kutatásával, még akkor sem, ha tudományos kutatásról egyelőre nem beszélhetünk, csupán szűnni nem akaró érdeklődésről.

Ezért is örültem nagyon, amikor az Oradea in imagini oldalon elkezdődött egy folyamat, mely a váradi lakótelepek történetét szeretné bemutatni. 
Az első részben a váradi iparosítás következtében elindult építkezések, lakótelep-tervezések, az 1960-1989 közötti városrendezést mutatja be, nem is rossz korabeli képanyaggal.


1. rész: Sistematizare Oradiei intre 1960-1989 (Nagyvárad városrendezése 1960-1989 között)

A második rész pont a mi utcánk születését járja körül, így ennek különösen örültem. Nem tudom, milyen elvek alapján választja ki a cikkek írója, hogy éppen melyik városrész vagy utca kerül sorra, de gondolom ebben a választásban közrejátszott az is, hogy nem is olyan rég, pár éve előkerült a facebooknak köszönhetően egy kép erről az utcáról, ami a mostani állapotokat is ismerve döbbenetes: szinte üres az a tér, ami éveken keresztül a város egyik fő erének számított. Itt haladt át ugyanis az E60-as út, teherautóstól, átmenő forgalmastól együtt. Szép volt itt gyereknek lenni. 


2. rész: Povestea unei strazi: Bulevardul Dacia (Egy utca története: a Dacia sugárút)

A harmadik rész olyan negyedet mutat be, ami tőlem távolabb áll, viszont a lakosság jelentős része ide összpontosul. Váradon nem jöttek létre a több tízezer ember befogadására alkalmas lakótelepek, hiszen bármennyire is nagynak tűnnek, meg sem közelítik a bukaresti, vagy akár a budapesti nagy lakótelepeket, hogy a térség egyéb városairól (pl. Berlin vagy a lengyelországi lakótelepek) ne is beszéljünk. A Nufarul mégis több ütemben ugyan, de megpróbálta megközelíteni ezeket a telepeket.


3. rész: Povestea Cartierului Nufarul (A Nufarul* lakónegyed története)

*le lehetne fordítani a Nufarul-t Tavirózsára, de Váradon senki sem hívja így, a magyarok is Nufarulnak mondják, szóval inkább nem.

Nagyon várom a folytatást, sorra kellene még kerüljön az egész Rogériusz, Őssi, az Aradi úti lakótelep, Velence A Blokkal (erről majd írok egy kis történetet, ha lesz kép hozzá), szóval jöhet a következő!

A képek forrása / Sursa pozelor: oradeainimagini.ro

Nincsenek megjegyzések: